Öncelikle söylemeliyim ki; PS3 yanlızca bir sistem ile başlatılabilir, PS3 game mode ve otheros bootloader. Bunun için sistem ayarlarında "default os" olarak "PS3" veya "otheros" seçeneklerinden birini seçebilirsiniz. Yani ps3 sistemi normal şekilde açıldıktan sonra işletim sistemine giriş yapamazsınız. giriş yapmak için yeniden "default os" kısmından "otheros" u seçmeli ve restart etmelisiniz. Ancak ileride anlatacağım başka bir bootloader ile, ilk açılışta ps3 sistemine mi yoksa linux e mi gireceğimizi seçebileceğiz.
Elimden geldiği kadarıyla basit ve açık bir şekilde anlatmaya çalışacağım
Aşağıdaki işlemleri yapabilmeniz için usb klavye ve mouse kulanmanız gerekmektedir.
1. Bir torrent programı ile bu linkten ubuntu linux 9.04 ps3 alternate imajını indirip bir cd ye yazdırıyoruz.
2. Kesinlikle bu adımı atlamayın:
Öncelikle yer açmak için gereksiz gördüğünüz tüm demoları,video resim müzik vb. dosyaları sistemden silin. Gereksiz, oynamadığınız oyun datalarını ve save dosyalarını da sistemden kaldırın. takacağınız flashdisk boyutuna göre uygun boyuta indirmeden back up alamazsınız. Ben tüm demoları ve game datalarını silerek kayıtlı oyunlarımla birlikte 7gb veriyi 8gb flashdiskime ancak yedek alabildim.
Uygun boyutta, sorunsuz, yeni fat32 formatında formatlanmış bir flashdisk i sisteme takarak;
Settings > System Settings > Backup Utility > Back Up
kısmından yedek alıp flashdisk e kaydediyoruz
Uyarı
Yedekleme özelliğini kullanarak kupa bilgilerinizi yedekleyemezsiniz. Kupa bilgilerinizi kaydetmek istiyorsanız, bir PlayStation®Network hesabı açmanızı ve bilgileri PlayStation®Network sunucusuna kaydetmenizi öneririz. PlayStation®Network sunucusundaki kupa bilgilerinizi yedeklemek için (Game) > (Trophy Collection) öğesini seçin, üçgen tuşuna basın ve seçenekler menüsünden [Sync with Server] öğesini seçin.
3. Settings > System Settings > Format Utility > Format Hard Disk > Yes > Custom > Allow 10 GB To The Other Os > Quick Format
seçeneğinden sistemi formatlıyoruz.
4. Ubuntu cd mizi sisteme takarak;
Settings > System Settings > Install other Os
seçeneğine giriyoruz, sistem cd içerisinde bulunan otheros.bld bootloader dosyamızı görecek ve onu yüklüyoruz.
Settings > System Settings > Default Os kısmından other os seçiyoruz ve sistemi restart ediyoruz.
5. Karşımıza bootloader ekranı gelecek, kboot yazısı geldiğinde enter a basıp kurabilirsiniz ancak eğer bağlı olan ekran hd destekliyorsa aşağıdaki modlardan X kısmına uygun olanına göre komutu girip enterlayın.
install video=ps3fb:mode:X
0:auto mode
YUV 60Hz 1:480i 2:480p 3:720p 4:1080i 5:1080p
YUV 50Hz 6:576i 7:576p 8:720p 9:1080i 10:1080p
RGB 60Hz 33:480i 34:480p 35:720p 36:1080i 37:1080p
RGB 50Hz 38:576i 39:576p 40:720p 41:1080i 42:1080p
VESA 11:WXGA 12:SXGA 13:WUXGA
full screen mode: <video mode ID> + 128
dither ON mode : <video mode ID> + 2048
Örnek, ben 720p için: install video=ps3fb:mode:3
girdim.
Sonrasında kurulum başlayacak ve size ülke, dil seçimi vb. seçenekler çıkacak buradan uygun olanları seçiniz, kurulumu Türkçe yapabilirsiniz. Kullanıcı adınız sorulduğunda mutlaka sadece küçük harf kullanın.
kurulum 1 saat kadar sürebilir bu yüzden sabırlı olun ve bekleyin.
kurulum tamamlandığında cd otomatik çıkarılacak, sisteminiz yeniden başlatılacaktır. CD'yi sistemde takılı bırakmayın.
yeniden başladığında kboot kısmında yanlızca enterlayınız. ve son olarak kullanıcı adı ve şifrenizi girerek işletim sistemini başlatabilirsiniz, tebrikler
PS3 sistemine dönmek için, üst menüden Terminal veya Uç Birim i seçiniz ve
ps3-boot-game-os
yazınız. sonrasında size şifreniz sorulacak girip enterlayın.
sistem yeniden açıldığında almış olduğunuz backup dosyalarını
Settings > System Settings > Backup Utility > Restore
kısmından geri yükleyiniz.
Trophy lerinizi geri yüklemek için (Game) > (Trophy Collection) öğesini seçin, üçgen tuşuna basın ve seçenekler menüsünden [Sync with Server] öğesini seçin.
Eğer kurulumda veya linux içerisinde bir sorunla karşılaşır ve PS3 sistemine geri dönmek isterseniz;
Eğer sistem kapanmazsa: açma kapama düğmesine kırmızı led yanana kadar basılı tutun.
Playstation 3 sistemine dönmek isterseniz: tekrar açarken ikinci bir sinyal sesi gelene kadar yaklaşık 5-6sn açma tuşuna basılı tutun. sistem ilk açılış halinde olduğu gibi default mode da açılacaktır.